Fitness Fotografie

Als fotografie bestaat het overgrote deel van mijn werk uit fitness fotografie. Als fitness- en bodybuild-fan met een passie voor fotografie is het niet vreemd dat ik nu als fitness fotograaf werk. 

Fitness Fotografie

Je traint uren, weken, jaren in de sportschool. Waar anderen gewoon eten, let jij continu op je voeding om jezelf in de beste shape mogelijk te krijgen. Dan komt het moment dat je in de spiegel kijkt en jezelf er beter uit vindt zien dan ooit. Maak je dan een selfie met je mobieltje in de spiegel van de kleedkamer van de sportschool of zorg je dat die shape ook op de beste manier op de foto komt?

Bij fitness fotografie hoor je als fotograaf onder andere te snappen wat licht doet, wat compositie betekent voor het lichaam, hoe het model bepaalde spieren het beste uit kan laten komen. Fitness fotografie is dus meer dan foto’s maken in een sportschool met gewichten in je handen. Veel meer…

Fitness fotoshoot

Voor mij is een fitness fotoshoot alles dat erop gericht is om jouw shape zo goed mogelijk uit te laten komen. Een fitness shoot hoeft dus niet perse in een sportschool of vergelijkbare omgeving plaats te vinden. Dat kan in veel gevallen met een handig locatie blijken als je het thema fitness duidelijk over wilt brengen. Hiervoor werk ik dan ook met vaste locaties zoals een crossfit box en diverse sportscholen. Daarnaast is het ook mogelijk shoots op andere locaties in te plannen voor een specifieke look and feel.

Fitness fotograaf

Ik zal mezelf niet de beste fitness fotograaf van de wereld noemen, of Nederland. Of vertellen hoe ongelofelijk goed ik ben met licht en nabewerking. Iedere goede fotograaf hoort te weten hoe je met belichting kan zorgen voor bijvoorbeeld de meeste spierdefinitie. Voor mij als fitness fotograaf is dat natuurlijk ‘core-business’, letterlijk en figuurlijk. Zorgen bijvoorbeeld dat je wasbordje zo hard mogelijk overkomt.

Hoe goed dat lukt laat ik graag aan anderen om te beoordelen. Het vastleggen van schoonheid is bovendien geen wedstrijd. Wel kan ik wat meer vertellen over mezelf als fotograaf uit terugkoppelingen die ik regelmatig krijg van klanten en modellen.

Blijkbaar ik nogal enthousiast tijdens shoots. Volgens sommigen althans die ook met andere fotografen gewerkt hebben. Dat lijkt mij echter heel normaal als je je werk met zoveel plezier doet en mooie plaatjes maken je doel is. Fotografie is in eerste instantie mijn passie. Het is leuk dat ik er mijn beroep van heb kunnen maken. Ik doe echter nog steeds erg veel onbetaalde shoots gewoon omdat ik dan zin heb een bepaald thema uit te werken.

Aansturen van klanten

Daarnaast krijg ik vaak te horen dat men het prettig vind dat ik veel aansturing geef bij het poseren. Ook dat lijkt me echter logisch. Ik werk meestal immers met onervaren modellen. Ik hou er dan ook rekening mee dat ik het creatieve gedeelte voor de hele shoot moet kunnen invullen. Daar gaat tijdens een shoot dan ook mijn meeste energie in. Technische zaken worden routine, maar creativiteit moet je blijven vernieuwen.

Behalve het technische en creatieve aspect merk ik dat klanten het ook gewoon prettig vinden als je hun passie voor fitness en/of bodybuilding begrijpt. Als je de belevingswereld van een fitness fan begrijpt dan snap je vaak ook sneller wat deze uit wilt stralen. Maar ook praktische zaken zoals snappen dat iemand niet een minuut lang volledig aangespannen in een pose kan blijven staan.

Foto’s van je beste shape

Misschien had je al bedacht dat je het resultaat beter vast kunt laten leggen door een professionele fotograaf. Maar snapt die wel dat voor jou vooral je fysiek goed naar voren moet komen? Snapt hij/zij het dat je seconden voordat de camera begint met klikken, nog bepaalde spiergroepen wilt kunnen trainen om zo opgepompt mogelijk op de foto te komen? Ik heb me in het verleden wel eens afgevraagd of het gek is als je met een stel dumbells bij je afspraak met de fotograaf komt opdagen.

Als bodybuilder snap ik hoe groot het verschil kan zijn als je wel of niet kunt “voorpompen”. Niet alleen zorg ik dat hiervoor gewichten klaarliggen, maar  tevens kunnen deze gebruikt worden als “props” tijdens de shoot. Bovendien snap ik het ook als je nu een afspraak wilt maken over een paar maanden zodat je een gerichte datum hebt om naartoe te werken.

 

Geen ervaring nodig voor foto’s als fitness model

Van alle modellen wiens foto’s je op deze site kunt zien, was het in meeste gevallen de eerste keer dat ze een professionele shoot deden. Vooral in het geval van fitness fotografie.

Zoals gezegd, hou ik er dus rekening mee de hele shoot creatief aan te moeten sturen.

Hierbij probeer ik zoveel mogelijk uit te gaan van de voorkeuren van de klant wiens ideeën ik dan ook altijd van tevoren vraag. Je hoeft dus nooit bang te zijn dat ik je voor de camera plaats en zeg:”Doe maar wat”. Drie woorden die je wat mij betreft als fotograaf nooit mag gebruiken.

Meestal begin ik met foto’s waarbij ik je als model iets in handen geef of iets anders geef voor interactie. Dat maakt het poseren vaak een stuk makkelijker dan wanneer je met lege handen opeens voor de camera staat. Dan word je je als onervaren model opeens bewust van al die lichaamsdelen die je toch al een tijdje hebt. Waar laat je die handen, wat doe je met je voeten, hoe en waar kijk je?

Ik probeer altijd zo eenvoudig en helder mogelijk uit te leggen voor welke plaatje we gaan en hoe jij als model daarin zelf voor variatie kunt zorgen. Mijn doel daarbij is dat we zoveel mogelijk kunnen doorschieten in zoveel mogelijk setting en met diverse outfits. Je komt dan niet thuis met 150 vergelijkbare foto’s, maar met een grote variatie alsof je meerdere shoots hebt gedaan.

Fitness videoshoot

Naast mooie foto’s kan ik ook zorgen voor een stoere promo video. Korte, snelle, video’s waarin je jezelf als de ster neer kunt zetten. Je kunt dit eventueel ook combineren met een fotoshoot.

Voorbeelden vind je op mijn youtube kanaal, maar natuurlijk ook hier op de site onder video’s.

Een fitness fotoshoot boeken?

Wil jij jezelf in je beste shape laten vastleggen, maak dan nu een afspraak voor een shoot zodat je later aan je kleinkinderen kunt laten zien hoe ripped opa/oma vroeger was (of nog steeds is?).