Over Kenneth Fotografie

‘Kenneth Fotografie’ is de naam waaronder ik, Kenneth Nwosu, met veel plezier en passie mijn werk uitvoer. Sinds 2014 werk ik als professionele fotograaf en heb ik duizenden mensen gefotografeerd. Vooral binnen de fitness en bodybuild-wereld zijn velen inmiddels bekend met mijn werk. 

Fitness & Bodybuilding

Hoewel ik al sinds mijn vroege jeugd aan krachttraining doe, is dit “pas” sinds mijn 25e op (natural) bodybuilding gericht. Toen ik begon met bodybuilding wilde ik zo snel mogelijk alles weten wat er te weten valt. Ik kan namelijk nogal gedreven zijn als ik ergens aan verslingerd ben.

Mijn passie voor de “livestyle” en de kennis die ik daarvoor had opgedaan, wilde ik overbrengen op anderen. In 2010 begon ik met Buildmybody.nl. Een fitness- en bodybuildblog die zich vooral probeerde te onderscheidden door wetenschappelijk onderbouwde artikelen. Buildmybody.nl groeide in korte tijd uit tot een populair blog onder bodybuilders en fitness fanaten.

Een samenwerking met Fitsociety.nl heeft ertoe geleid dat Buildmybody.nl sinds begin 2015 bij Fitsociety.nl is ondergebracht. Vanaf 2014 werk ik al als hoofdredacteur van Fitsociety.nl. Naast artikelen over zaken als voeding, blessures en training schreef ik regelmatig verslagen van bodybuild-wedstrijden zowel nationaal als internationaal. Enkele persoonlijke hoogtepuntjes waren de gelegenheden om mannen als Ronnie Coleman, Dorian Yates en Jay Cutler te kunnen interviewen. Maar ook een bezoek aan de Mr. Olympia in Las Vegas kon in 2016 van de bucket list gestreept worden.

My origin story: Fitness fotografie

De directe aanleiding om mij in fotografie te verdiepen, specifiek portretfotografie, was de poging eindelijk eens tevreden te zijn over foto’s van mezelf. Vrijwel iedereen die serieus aan krachttraining doet, zal dit gevoel herkennen. Na de training tevreden in de spiegel kijken, maar er niets van terug zien als je een foto maakt.

Medio 2014 ging ik me verdiepen in zaken als belichting en compositie. Ik raakte verslingerd en een nieuwe passie was geboren.  Gewapend met de basis kennis over belichting, maakte ik voor het eerste selfies gebruik makend van externe flitsers. Hieronder zie je het resultaat. Bijna tien jaar verder weet ik wel wat ik anders zou doen als fotograaf, maar destijds was ik er ontzettend blij mee (en sommige worden nog steeds gekocht op stock portfolio sites).

“Zo wil ik mezelf zien!”.

Behalve de persoonlijke ijdelheid was er vooral ook het plezier in het kunnen maken van zo’n plaatje zelf. Ik wilde hier meer mee. Zo begon ik ook andere modellen uit te nodigen, aanvankelijk nog voor shoots thuis. Zo kon ik meer ervaring opdoen als fotograaf en zien of ik meer kon halen uit deze passie. Twee jaar later kon ik mijn kantoorbaan vaarwel zeggen en staat Kenneth Fotografie bekend als ‘de plek voor fitness foto’s’..

Ik kom op mooie locates door het hele land voor fotoshoots en ontmoet veel interessante mensen. Zo deed ik onder andere een fotoshoot met deelnemers van Utopia 2 en zo zat ik dus opeens als fotograaf in een reality tv programma. Ook leuk.

Van fitness fotograaf naar portret fotograaf

Het leukste van het werk als fitness fotograaf vind ik dat je in de gelegenheid bent mensen zichzelf te laten zien zoals ze zichzelf nog nooit gezien hebben. Om eindelijk eens foto’s te hebben die recht doen aan de tijd en het harde werk dat ze in hun lichaam hebben gestoken.

Als fotograaf is mijn interesse echter veel breder dan fitness en bodybuilding. Naast mijn werk als fitness fotograaf heb ik dan ook vele projecten gedaan om mijn portfolio en vaardigheden ook in andere richtingen uit te kunnen breiden. Van fantasy zoals cosplay shoots tot bijvoorbeeld ballet. Met name mode fotografie vind ik ook erg leuk om te doen.

Van foto’s naar video

Nu ik mijn portfolio ook in die richtingen heb opgebouwd, zie ik daarin ook steeds meer opdrachten binnen komen. Ook krijg ik steeds meer opdrachten voor video producties.

Aanvankelijk plaatste ik soms een 2e camera op de achtergrond voor behind the scenes materiaal van een shoot. Al snel echter wilde ik in de filmpjes die ik maakte dezelfde kwaliteit zien als in de foto’s. Video’s regisseren, filmen en monteren werd dan ook al snel een nieuwe uitdaging.

Drone video’s

In corona-tijd ging het hard achteruit met de fitness fotografie. Aanvankelijk mocht ik vanwege de lockdown ook geen shoots doen in de sportschool. Toen dit wel mocht, was er niemand in shape omdat er nog niet gesport mocht worden in de gyms. In die tijd ben ik gaan experimenteren met drones, specifiek FPV drones. Na een jaar obsessief te trainen is het maken van drone video’s inmiddels ene grotere tak van sport voor mij geworden dan de fitness fotografie. Voor voorbeelden: www.dronemagic.nl