Hoe verloopt een photoshoot?

Je kunt gewoon op de afspraak verschijnen en alles aan mij overlaten en mooie foto’s krijgen. Je op de shoot voorbereiden biedt echter meer garantie op de type foto’s die jij wilt én maakt het werken in de studio een stuk minder spannend en daardoor leuker. In de voorbereiding als model zijn er vooral twee zaken om aan te denken:

InspiratieDSC_7667

Het allerbelangrijkste voor het model is om van tevoren een helder idee te hebben van het soort foto’s dat je geschoten wilt hebben. Als fotograaf heb ik natuurlijk altijd ideeën, bovendien doe ik voor iedere shoot inspiratie op door online foto’s op te zoeken waarvan het concept, het poseren, de belichting, compositie e.d. mij aanspreken. Toch vind ik het altijd erg prettig als ik daarvoor al input heb gekregen van het model zodat ik weet in welke richting ik mijn inspiratie moet zoeken.

KN1_9547wm

In het zoeken van voorbeelden kan je als model heel specifiek binnen een thema denken, maar ook gewoon op zoek gaan naar plaatjes die je aanspreken. Denk ook aan “props” allerlei zaken qua aankleding die de foto’s interessanter kunnen maken. Dit kunnen opvallende kledingstukken zijn, maar ook andere zaken die het thema versterken. Als vechtsport-instructeur heb ik bijvoorbeeld regelmatig met wapens gewerkt als props, maar ook bijvoorbeeld met een Chinese rieten hoed (foto boven). Ook werk ik samen met diverse leveranciers van kleding zoals verkleedwinkel Funidelia en Nebbia.

KN1_5457wm

Zie het als een huis dat je laat bouwen. Je kunt de architect precies vertellen wat je wilt hebben tot in detail en zo precies krijgen wat je wilt. Je kunt alles over laten aan de expertise van de architect wat leidt tot resultaten die je zelf niet had kunnen bedenken. Veel van deze resultaten kunnen positief zijn door de ervaring van de architect, sommigen juist negatief door verschillen in smaak. In mijn ervaring werkt een combinatie dan ook altijd het beste.

Ook is het handig aan te geven welke uitstraling de foto’s in het algemeen moeten hebben: Stoer, krachtig, sexy, spannend, speels, romantisch, schattig etc.

Oefenen

Als je vervolgens weet wat voor soort foto’s je wilt maken, is het handig je poses hiervoor te oefenen voor een spiegel. Poseren voelt altijd onwennig als je hier geen ervaring mee hebt. Het oefenen hiervan zorgt ten eerste dat het minder vreemd voelt, maar ook dat je van te voren een goed idee hebt hoe bepaalde poses overkomen. Dit zal je tijdens de shoot veel zelfverzekerder laten voelen. Bovendien zorgt het ervoor dat je sneller tot de foto’s komt die je wilt maken (omdat je minder pogingen nodig hebt) en meer tijd overhoudt voor andere foto’s.

De foto rechts is een selfie waarvoor ik de pose geoefend heb voor de spiegel

Dress to impress

Kleding is natuurlijk vooral gebaseerd op het thema dat je in gedachten hebt. In alle gevallen is het echter goed om diverse kledingstukken mee te nemen aangezien er genoeg gelegenheid is om meerdere soorten kleding uit te proberen. Bovendien geeft dit ruimte om kleuren op elkaar af te stemmen wat betreft kleding en achtergrond.

Voor fitness en bodybuild photoshoots is het handig iets mee te nemen om je mee in te smeren voor die “sweaty look”.

‘Dress to impress’ is mogelijk nergens meer van toepassing dan tijdens een photoshoot. Denk dus goed na over je kleding en durf groot te denken.

kn1_2530zwwm

De locatie

Door met verschillende achtergronden te werken, kunnen we in de studio binnen één photoshoot erg makkelijk van achtergrond veranderen om zo voor variatie te zorgen.

Verder heb ik in de studio diverse gewichten aanwezig voor fitness en bodybuild-photoshoots, zowel als “props”, maar ook om voor te pompen. Iedereen wilt er voor fitness en bodybuild foto’s uitzien als direct na een training, lekker opgepompt!

In de studio is gelegenheid om om te kleden en zijn koffie en drinken aanwezig.

Hiernaast zijn er andere locaties mogelijk zoals een sportschool, crossfitbox en boksschool in Purmerend. Locaties die zelf voor veel inspiratie kunnen zorgen en de hele shoot een totaal andere uitstraling kunnen geven.

Voorbespreking

Op de locatie aangekomen bespreek ik altijd met de modellen wat we gaan doen. Vaak heb ik op basis van de vooraf ingestuurde en zelf bedachte ideeën een draaiboek gemaakt van welke foto’s we in welke volgorde zullen schieten. Dit geeft het model inzicht in hoe de shoot zal verlopen en zorgt bovendien dat wisselingen van kleding, belichting en achtergronden zo effectief mogelijk verlopen. In de tijd die we hebben, willen we immers zoveel mogelijk goede shots maken.

Tijdens de shoot

Tijdens de shoot zal ik aanwijzingen geven qua poses, maar laat ik je vooral ook vrij om zelf veel uit te proberen. Pas als je zelf geen idee hebt wat te doen, zal ik specifieke instructies geven. Aan de hand van het draaiboek lopen we door de gewenste shots heen waarbij we dus regelmatig wisselen van kleding of achtergrond.

Na de shoot

Na de shoot wil je natuurlijk zo snel mogelijk de foto’s zien. In dit opzicht werk ik tegenwoordig heel anders dan de meeste fotografen.Veel fotografen verdienen flink aan de bestellingen voor extra foto’s. Zo kan je vaak 400 euro betalen en 10 foto’s krijgen en voor de rest bij moeten betalen.

Van mij krijg je echter dezelfde dag nog ALLE onbewerkte foto’s waarbij ik alleen de foto’s verwijder die ik ongeschikt acht! Vaak zijn dit test-shots die ik gemaakt heb voor belichting en dergelijke. Gemiddeld krijg je 150 foto’s toegestuurd (via Wetransfer). Dit zijn de onbewerkte bestanden die zijn omgezet in de hoogste kwaliteit jpeg. Vervolgens geef je je selectie op van de te bewerken foto’s. Omdat dit selecteren vaak de nodige tijd zal kosten, lever ik de dag na de shoot al twee bewerkte foto’s aan zodat je iets hebt om al te kunnen tonen aan vrienden en familie (indien mogelijk lever ik deze al dezelfde dag aan). Dit zijn de gratis previews.

De door de klant geselecteerde foto’s bewerk ik officieel binnen 14 dagen hoewel ik in praktijk meestal binnen een week alle foto’s bewerkt heb.